Golvad av Pink Floyd

Hösten 1975 kommer jag aldrig att glömma. Vi hade börjat 6:an och fått en ny cool lärare. Då tyckte jag han var gammal men han var väl ca 25 eller nåt. En dag sa han att vi skulle lägga oss på klassrumsgolvet i en ring med fötterna inåt. Han satte på en skiva och släckte ljuset. Uppgiften var att vi skulle måla bilderna som vi fick i huvudet när vi lyssnade på låten. Låten var Shine on you crazy diamond med Pink Floyd. 13 minuter lång och hämtad från albumet Wish you were here. Min uppväxt präglades av Povel Ramel och Einar Ekberg så detta var det häftigaste jag hört. Om jag minns rätt så målade jag en flygande gitarr omgiven av starka färger. Flummigt värre.

Inte bara Pink Floyds musik var häftig utan även deras snygga och obegripliga omslag. En man som brinner (WYWH), en flygande gris (Animals) osv. Tror det är svårt för dagens kids att fatta det där med LP-omslag. Det var ju halva nöjet att sitta och vända och vrida på omslaget när man lyssnade.

1977 kom Animals och 1979 släpptes The Wall och det var då jag på allvar fastnade för deras musik. Fantastiska låtar och spännande texter. En kille i min klass på gymnasiet hade sett dem live i USA. Nästan för stort för att vara verkligt. Ett flygplan kraschade in i muren på scenen tydligen.

Jag älskar fortfarande Pink Floyd och speciellt albumen som gjordes mellan 1973 och 1983. De tidigare skivorna är för flummiga för min smak och de nyare innehåller sämre upprepningar av gamla låtar.


Pink Floyds Top 10 enligt mig:
1. Wish you were here
2. Shine on you crazy diamond
3. The great gig in the sky
4. Us and them
5. Money
6. Comfortably numb
7. Dogs
8. The hero´s return
9. Mother
10. Sheep

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: